tiistai 1. joulukuuta 2015

Suosikkitauluni – Valoon

Vaikka tämä kyseinen teos onkin eri kuvissa vilahdellut, en ole liiemmin sitä vielä teille avannut. Ajattelin, että voisin jotakin tässä kertoa.

Ehkä se johtuu lukemisesta. Opin lukemaan n. 2,5 vuoden iässä, kun vaadin äitiäni opettamaan. Kyky oppia ei ole tuon ikäiselle mielestäni millään muotoa poikkeuksellista: kyllä kirjaimet oppii siinä missä esineiden sanoille luomat merkityksetkin. Ehkä tuo palava halu oli se, mikä teki minusta poikkeuksellisen pienen tättärän. Oli miten oli, lukeminen on vaarallista. Siinä tulee osalliseksi valtavasta määrästä maailmoja, ja kasvaa väkisinkin sana sanalta, kirja kirjalta ajattelevaksi ihmiseksi. Kirjat ovat kuin huume, jotka vievät mukanaan ja aiheuttavat jos jonkinmoista sivuvaikutusta vieden lopulta koko elämän mukanaan. Ja kun on tarpeeksi kauan kirjoja käyttänyt, lukijasta tulee kirjoittaja. Koston kierre on valmis.

Mitä enemmän luin, sitä suuremmin tajusin ympärillä olevan maailmamme luonteen. Luulemme, että maailma on elämän ja kuoleman taistelua. Luulemme, että kuolema on se, joka lopulta voittaa meistä jokaisen. Näin ei kuitenkaan ole. Mitään taistelua ei ole koskaan käyty. Kuolema on vain heinäsirkka, joka hyppii kesäisellä kedolla syöden kauniita kukkia mielensä mukaan. Sen valtuudet loppuvat juuri sinä hetkenä, kun tulee taivaalta lintu ja silmänräpäyksessä pistää poskeensa. Kuin henkäys vain.

Ehkä lukeva katsoo elämää kuin kahisten kääntyviä sivuja. Ehkä joku uusi sivu joskus paukahtaa, kun huolimattomasti kääntää. Sitä säpsähtää vähän, ja kohta taas kostuttaa sormensa uutta etsien. Jossakin on kuitenkin sivuista viimeinen. Kirjan loppu tosin on vasta alku. Ensiksi on mainittava, ettei ensimmäinen lukukerta ole vielä lukukerta. Toiseksi sanottakoon, että kirjan loputtuahan se ajatus vasta pääsee irti. Ja se, joka on antanut elämänsä ajattelulle, on ikuisesti sen oma. Samalla tavalla kuolema ei ole elämän löytäneelle loppu, vaan vasta alku. Siitä, minne kirja loppuu, alkaa tosielämä.

Ajattelin lapsena, että paljon kokeneet kuolevat nuorena. Uskoin eläneeni paljon. Mitä enemmän vuosia vieri, sitä enemmän tunsin nähneeni tarpeeksi. Ja toisaalta aina liian vähän. Joissakin asioissa tulin ottaneeksi melkoisen varaslähdönkin, ja uskoin tämän vievän henkeni vielä pikemmin. Aikuisuudestakin oli haukattu pala.

Nyt ymmärrän, etten ole nähnyt vielä mitään.

Kuitenkin edelleen samaistun setääni, jonka kerrottiin olleen valon lapsi. Ilo. Kaikesta tarmokkuudesta huolimatta kirja sulkeutui vaikean sairauden vuoksi 18-vuotiaana.

Opettelin piirtämään, ja ajattelin, että joskus vielä maalaisin jotakin tärkeää. Kesti monta vuotta, ennen kuin silmäni aukenivat. Valo. Sisu. Ikuisuus. Nyt koen tehneeni jotakin, joka himmeässä yksinkertaisuudessaan puhuu elämän tarkoitusta. Se on: häikäistyä.



<3 Jeni

10 kommenttia:

  1. Ohoh! Upea taulu!!! Ja elämän ja kuoleman ymmärtäminen on lahjoista ehkä niitä suurimpia. Onnittelut! <3

    VastaaPoista
  2. Kyllä on todella yhdennäköinen. Sinulla on lahjoja moneen. Hienoa, että käytät niitä ja löydät vielä paljon lisää. Hyvä kirjoitus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat sanat ;) Kaikki käyttöön vaan, elämä rikastuu! Mun oli ihan otettava mummolassa kuvia muutamista isäs tauluista kun haluun ain välillä ihastella niitä. <3 Siinä on kyllä kanssa lahjakas mies!

      Poista
    2. Juuri eilen puhuttiin äidin kanssa isän tauluista ja kuinka se ei millään ole halunnut myydä niitä eteenpäin, vaikka aina joskus joku on kysellytkin. Niihin on varmaan muodostunut vahva tunneside, enkä ihmettele sitä yhtään. Maalauksen kanssa vietetään usein pitkiäkin aikoja ja luovassa tilassa ihminen on ihan auki. Minä olen kuitenkin saanut ruinattua yhden itselleni. Isä joskus heikkona hetkenä ollessani lapsi lupasi joutsentaulun minulle, kun muutan omaan kotiin. Pari vuotta sitten sain sen lopulta. Tämä on muuten kolmastoista koti, jossa asun :D

      Poista
    3. Hitsi ne joutsenet on hienoja! Jääny itselläkin mieleen… Ja ymmärrän tuota halua pitää ne itsellään… Nehän on varmasti ikäänkuin osa tekijäänsä. En mäkään suosikkejani myisi.

      Poista
  3. Oivaltava, kaunis kirjoitus. Henkilökohtaisesti olen saanut motivaatiota siitä ajatuksesta, että tämä maanpäällinen elämä on valmistelua ikuisuutta varten, ei pelkästään sen odottamista. Kaikki ei ole tässä.

    - P

    VastaaPoista
  4. Sä olet kyllä lahjakas ihminen! Osaat niin monia asioita. Upeaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. =) Kiitos. Oon vähän tällainen levoton, kaikkea pitää kokeilla. Mut se taitaa kulkea suvussa. Tuo Niina tuolla ylempänä kommenteissa on pistäny monilahjakkuuden käsitteen ihan uusiksi!

      Poista

Heitä rohkeasti lappu luukusta sisään! =) Aina on kiva saada kirje tai kortti. <3