keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Sisustuksen alkeet aloittelijalle

Ajattelin tehdä pienen koosteen teille niistä perusvinkeistä, joilla saa kodin ilmeestä rauhallisen, mutta persoonallisen. Tässä siis perusasioita sisustuksesta:



Panosta eteiseen, se on kotisi käyntikortti. Vieraat näkevät ensimmäisenä eteisesi. Huolehdi, että naulakkotilaa on riittävästi ja säilytys on organisoitu hyvin. Eteisessä on hyvä olla myös jokin istuin eritoten vanhempaa väkeä silmälläpitäen, kengännauhojen solmiminen on miellyttävämpää. Jos löydät jostakin kauniin kenkälusikan, kerro minullekin!

Siisteys on paras sisustuselementti, ja tähän reseptiin kuuluu olennaisimpana riittävä määrä säilytystilaa. Kun kaikilla tavaroilla on paikkansa, ne pysyvät helpommin järjestyksessä. Tee itsellesi rutiini tavaroiden palauttamisesta heti käytön jälkeen paikalleen. Pienille esineille on hyvä olla omat laatikkonsa ja rasiansa kaapeissa, niin ne pysyvät hyvin kurissa ja nuhteessa. Kaiken ei tarvitse olla näkyvillä: mitä paremmin saat tavaroita piiloon, sitä rauhallisempi kodin vaikutelma on, ja sitä helpompi pintoja on pitää puhtaina. 
+VINKKI: Jos koti on sittenkin kaaos, lelut ympäri lattioita ja kaveri soittaa piipahtavansa siinä puolen tunnin sisällä? Yllätysvieraiden varalta on hyvä olla olemassa koreja tai sieviä kasseja, joihin irtotavarat saa muutamassa minuutissa piiloon katseilta. Kunhan muistat myöhemmin purkaa nämä pikapiiloissa olevat tavarat oikeille paikoilleen! Tiskit on helppo piilottaa tiskikoneeseen tai altaaseen, hätätapauksessa vaikka uuniin ;)

Huonekalut irti seinästä. Jaa huonekalut mieluiten tasaisesti huoneeseen. Seiniä pitkin kiipivät tavarat saavat tilan vaikuttamaan tiukalta ja sotkuiselta, eikä se saa hengittää. Mieti tilan funktiot. Esimerkiksi olohuoneessa TV:n katsominen (sekä valo että tuolit), seurustelu, pianon soitto, kahvittelu, lukeminen,… Asettele huonekalut ilmavasti ja varmista, että kulku niiden lomitse on helppoa. Suomalaisissa asunnoissa huoneet ovat verrattain pieniä, joten jos yhdellä huoneella on monta funktiota, kannattaa huomioida myös käytännöllisyys: Kuinka pujottelet kahvikupin kanssa sohvien ohi parvekkeelle nauttimaan kevätsäästä? Jos kaikkia huonekaluja ei ole mahdollista (eikä tarkoituskaan) sijoittaa keskelle lattiaa, irrota niitä seinästä edes vähän. Usko tai älä, jo  muutama sentti ilmaa sohvan selkänojan ja seinän välissä tuo tilantuntua.

Mittasuhteet. Yritä pitää huonekalujen mittasuhteet samoina. Kun koot ovat tasapainossa, kokonaisuus on kurottu yhteen ja miellyttää silmää. Symmetrisyys on kaunista, ja saa kokonaisuuden pysymään selkeänä ja siistinä.

Itselleni elektroniikka tuottaa päänvaivaa. Langattomat ja rakenteisiin upotetut versiot yleistyvät jatkuvasti, mutta jos budjettisi ei salli koko kattauksen uusimista, saat johdot kätevästi piiloon niille tarkoitettuihin koteloihin. Kaiuttimet on hyvä asettaa mahdollisimman kauas toisistaan ja sopivalle korkeudelle hyvän stereoefektin aikaansaamiseksi. Huomioi TV:n tai valkokankaan asettelussa ikkunasta tulevat heijastukset ja tarvittaessa taustavalo helpottamaan katselukokemusta. Itse käytän taustavalona peilipallon kautta lankeavaa spottia, joka säästää silmiä kirkkaalta televisioruudulta ja tuo samalla leffailtaan tunnelmaa. Käsikin löytää sipsikulhoon helpommin kuin pimeässä.



Liika on liikaa. Mieti, mitä todella tarvitset. On viisaampaa valita joitakin hyvin suunniteltuja, kauniita käyttöesineitä, kuin hukuttaa asunto koriste-esineisiin. Mikäli et ole himosiivooja, on hillittömässä lasifiguurikokoelmassa aika paljon pölyjen pyyhkimistä, ja kokonaiskuvasta voi tulla tukkoinen, sotkuinen ja sekava. Jos olet keräilijä, sommittele esineet vaikkapa yhdeksi kokonaisuudeksi vitriiniin tai väljästi avohyllylle, tai tee tauluistasi tasapainoinen kollaasi vaikkapa matalan senkin tai tv-tason ylle. 

Pyri pitämään kokonaisuus minimalistisena, äläkä tee sisustuksen(kaan) suhteen heräteostoksia. Osta vain, jos rakastat. Moni tekee sen virheen, että ostelee yksittäisiä kivoja ja nättejä sisustusesineitä, muttei lopulta tiedä mihin ne laittaisi, tai miten ne saisi sopimaan yhteen. Parhaita sisustusesineitä ovat ne, jotka kertovat sinusta. Ota ilo irti soitinten ja maalaustarvikkeiden kauneudesta, tee sommitelma työkaluista tai nosta polkupyöräsi seinälle.
+VINKKI: Jokainen osaa maalata! Maalaa vaikka yhdellä tai kahdella mieleiselläsi sävyllä itse omat sisustustaulusi – saat juuri oikeat sävyt eikä kenelläkään ole taatusti samanlaista. Anna oman kädenjälkesi näkyä, vaikka kirjaimellisesti: voit esimerkiksi painaa kaikkien perheenjäsenten kämmenenkuvat kankaalle.




Käytä mielikuvitustasi ja lisää ripaus pilkettä silmäkulmaan! Tässä Decorating Your Small Spacen esittelemässä pehmolelusäilössä yhdistyvät erinomaisella tavalla huumori ja käytäntö. Itselläni on tapana lisätä sisustukseen aina jokin pieni leikkisä yksityiskohta. Vältä tässäkin ylilyöntejä, ettei kokonaisuudesta tule mauton tai lapsellinen (paitsi jos kyse on lastenhuoneesta!)


Monet rakastavat koristetyynyjä, ja niillä onkin suuri vaikutus tilan viihtyisyyteen. Tässäkin olisi kuitenkin hyvä pitää kohtuus, vaikka se vaikeaa onkin. Olen todennut, että erityisesti miesväki kokee raskaana raivata itselleen istumatilaa, kun tyynymeri valtaa sohvan. Valitse yhteensopivat värit ja kuosit, joilla piristät tilaa. Voit vaihdella kaikkia niitä ihania päällisiä pitkin vuotta, kaikkien ei tarvitse olla esillä yhtä aikaa. Jos haluat muhkean, ryhdikkään ja kalliin oloisen fiiliksen, laita hieman päällistä isompi tyyny sisään. Näin kangas ei lötkötä ja tyynyt pysyvät ojennuksessa sisustuslehtien tapaan ilman jatkuvaa pöyhimistä.
+VINKKI: No one puts the baby in the corner. Tyylikäs ilme syntyy asettelemalla tyynyt sohvan linjan mukaisesti, eikä välttämättä viistosti nurkkiin "häpeämään".



Erilaisilla kankailla ja pinnoilla voi luoda etäisyyksiä ja rytmejä. Tanakat tyynyt ja tumma, metallinhohtoinen päiväpeitto ryhdistävät muutoin romanttista sänkyä.


Älä säästä verhoissa. Ne kehystävät paitsi ikkunoitasi, myös koko huonettasi. valitse täyspitkät verhot, äläkä säästä turhaa päärmeissä. Suuremman oloiseksi saat sekä tilan että ikkunat, kun ripustat verhot katonrajaan. Rypytysnauha auttaa saamaan verhoihin kauniit ja siistit laskokset. Mitä enemmän raaskit kuluttaa kangasta, sitä laadukkaammat ja paremmin laskostuvat verhot saat. Ja seuraava neuvo nousee yli kaiken muun mainitun: SILITÄ VERHOT AINA!

Älä pelkää kangasta myöskään lattialla. Liian pieni matto saa tilan näyttämään irralliselta ja sekavalta. Perussääntönä voi pitää, että samaan kokonaisuuteen kuuluvat huonekalut tulisivat mahtua samalle matolle. Jos koko sohvasi ei mahdu maton päälle, aseta vähintään etujalat reilusti matolle niin, että ainakin mattoa on ainakin 20 cm niiden takana. Voit myös asetella useamman pienemmän maton limittäin yhden ison maton sijaan. Itse olen suunnitellut tulevan asuntomme rumien lattioiden peitoksi pitkistä räsymatoista "punottua" valtavaa mattoa, sapa nähdä. Vältä pitkiä ja kapeita käytävänmattoja eteisessä. Harvaan tilaan se yleisin 80 cm leveä luikero on oikeasti sopiva, se monesti vain korostaa eteiskäytäväsi kiitoratamaisuutta. Valitse mielummin vaikka kaksi eri mallista ja yhteensopivaa mattoa pitkänomaiseen huoneeseen. 

Tässä meidän käytävämäisessä eteisessämmekin toimii parhaiten reilun kokoinen matto (leveys 150cm), joka tekee tilasta huonemaisemman. Katonrajaan sijoitetut hyllyt nostavat katseen ja saavat huoneen vaikuttamaan korkeammalta ja tilavammalta.

Iloa keväisiin sisustuspuuhiinne! 
<3 Jeni

10 kommenttia:

  1. Hyvä ja erittäin tarpeellinen postaus :) tiedän ainakin mistä aloittaa ja se on siivoaminen ja johtojen piilottaminen x(

    - P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, sinä nyt tiedät, voisit tulla viereilevaks kirjoittajaks! <3 =)

      Poista
  2. Voisin kertoo pari asiaa saunan ja vintin siivoamisesta ... :D

    - P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla olis tarina eräästä pesukommotista, joka oli saatava vintille. =P <3

      Poista
  3. Hyvin asiapitoinen postaus, josta voisin ottaa muutamasta kohtaa oppia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos! =) Kiva kuulla, jos on jotakin hyötyä tai iloa ollut. Itsellänikin vielä useassa noissa parantamisen varaa, mutta hyvä alku kun jo tiedostaa. =) Esimerkiksi verhot ovat retuperällä parissakin huoneessa, ja tosiaan piuhat senkun vilisevät silmissä. Olisi hyvä noiden kanilaistenkin kannalta, jos olisivat suojattuna… Vaikkeivät ikinä olekaan olleet johdoista millään muotoa kiinnostuneita. Koskaan ei vain voi tietää, milloin se päivä tulee =D Keskenään ollessaan eivät tosin ole edes samassa huoneessa johtojen kanssa.

      Poista
  4. Meillä on ihan karsee eteinen! Sille kyllä pitäisi tehdä jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä mikään oo kauheeta =D Semmonen pinterest-taulu koko huusholli… Ootas vaan ku me muutetaan niin alkaa kaikki lähimmäiset rakastamaan kotinsa jokaista huonetta… Ja siinä ei paljoa verhojen silittelyt auta ;) No ei, alan jo oottaa et pääsen pohtimaan ja sitä kautta kirjoittamaan aiheesta "mitä tehdä, kun on opiskelijakämppä ja muovimatot" =D Oon yrittänyt etukäteen googletella, mutta ei oo kohtalotovereilla hakukoneoptimointi hallussa. ;)

      Poista
  5. Hyviä vinkkejä! Mutta voi apua, meillä on mennyt metsään jo heti kahdessa ekassa kohdassa. :D Mä kuitenkin huijaan itseäni sillä, että tämä on ohimenevä vaihe - jonain päivänä meillä on oikeasti eteinen, jonne mahtuu muutakin kuin tuplarattaat. :D Pitäisi kyllä vihdoinkin aloittaa tavaroiden karsimisprojekti - mua ahdistaa turhat tavarat ja haluan tänne tilaa ja ilmaa! Lelut onneksi saa lanattua hetkessä koreihinsa, mutta jotenkin pitäisi raaskia luopua osasta kirjoja ja muita turhia tavaroita, niin hyllyille ja kaappeihin tulisi avaruutta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Lapset ja eläimet tuovat aina haasteita kodin organisoimiseen, siistinäpitoon ja siihen sisustukseen. Minä olen siinä suhteessa onnekas, että tässä kuussa on vähän pakko osata karsia turhaa tavaraa pois, kun muutetaan vappuna tosiaan pienempään. Samalla saa vähän käryä siitä, että miten sitä uutta kotia oikein laitetaan. Erilainen pohjaratkaisu ja pinnat voivat herättää sen verran tarvetta ja inspiraatiota muutokseen, että on hyvä päästä jo valmiiksi eroon siitä, mikä ei sinne sovi. Onpahan vähemmän kannettavaakin! ;)

      Kirjat ovat kyllä sellaisia, että ne tapaavat kertyä… Minulla niitä on omasta mielestäni aivan liian vähän omina, rakentaisin mieluiten sisustustakin enemmän niiden varaan, kun ovat alani tähden suuri osa identiteettiäni… Vanhat kirjat osaavat olla niin kauniita! Ehkä joskus saan vielä oman kirjastohuoneen. <3

      Jos et malta luopua opuksistasi, kokeile järjestää ne vaikka värien mukaan tai erilaisiin muotoihin! Itselläni on kirjat tällä hetkellä hyllyssä niin, että selkämykseltään korkeimmat ovat keskellä ja pienimmät kirjat reunoilla. Näin ne muodostavat mukavan, symmetrisen kuvion tähän tapaan: /∖

      Poista

Heitä rohkeasti lappu luukusta sisään! =) Aina on kiva saada kirje tai kortti. <3